Olipa upea kokemus käydä pyörähtämässä yhden yön yli -reissussa Pietarissa. Viime lauantaina lähdimme työporukan kanssa Allegro-junalla reissuun aamu kymmenen aikaan. Melkoisen mielenkiintoinen matka oli ja superhauska. Kannattaa ehdottomasti lähteä n. 4,7 miljoonan asukkaan kauniiseen Pietariin tutustumaan. Itse haluaisin mennä sinne uudestaan, mutta kesäaikaan.

Venäjän kielestä en kyllä ymmärrä mitään. Pieniä vinkkejä sain onneksi työkavereiltani. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa lukee kahvila (minun tietääkseni).

Kyseisessä ravintolassa kävimme lounaalla ja alkusalaatti olikin mukavan makuista. Siinä oli perunaa, salaattia tai kaalia, kurkkua, oliivia ja kananmunaa. Maukasta, vaikka yhdistelmä oli mielenkiintoinen.

Jokaisella ruokailulla venäläiseen tapaan oli aina neljä kattausta. Ei siis tarvinnut nälässä olla. Niinhän sitä sanotaan: "Hyvä ruoka, parempi mieli." Lauantaina iltapäivällä (ja sunnuntaina myös) kerkesimme käydä n. tunnin verran katselemassa kaupungilla kauppoja. Todella suuri Gostini dvor -tavaratalo oli korttelin kokoinen. Kuvassa näkyy vain murto-osa rakennuksesta. Katu tavaratalon edessä on kahdeksan kaistainen (neljä kumpaankin suuntaan). Tavaratalo sijaitsi Nevsky Prospekt -kadulla, joka on 4,5 kilometriä pitkä pääkatu.

Illallisen nautimme St.Peterburg-ravintolassa, jossa meitä viihdytti paikallisten varieteeshow. Loisteliaat puvut ja venäläinen musiikki, Kalinka ja Volga -laulut mukaan lukien, tempasi koko yleisön mukaansa. Blinit eivät olleet kyllä minun suosikit, mutta muuten ruoka ja juoma oli erinomaista. Kamera unohtui lauantai-iltana hotellille, joten ne niistä kuvista.

Sunnuntaina menimme aamulla kymmenen jälkeen kiertoajelulle kaupungille ja tutustumaan Kristuksen ylösnousemuksen katedraaliin (Kirkko veren päällä) eli Verikirkkoon. Kirkko on rakennettu Aleksanteri II murhapaikan ympärille 1800-luvun lopulla.

Uskomattoman upea taidonnäyte ortodoksisesta kirkosta. Kirkon värikkäät kupolit olivat mielettömän loisteliaat.

Sisään mennessä oli kielto herkuista, niillähän olisi voinut tuhria pahasti kaunista kirkkoa.

Sisällä olevia mosaiikkiseinämaalauksia olisi voinut ihailla vaikka kuinka kauan. Pohjoisella seinällä olevissa maalauksissa oli Jeesuksen ihmeistä kuvattuja tapahtumia ja eteläisellä seinällä oli Jeesuksen elämästä kuvattuja tapahtumia. Lisäksi oli maalauksia sekä vanhan ja uuden testamentin aikaisista raamatun tapahtumista. Tässä kuitenkin lähempää kuva kukikkaasta maalauksesta.

Kirkon ulkopuolella oli paljon kojuja, joissa myytiin perinteisiä venäläisiä matkamuistoja, mm. suomenkielisiä Pietari-kirjoja, jollaisen ostin itselleni ja maatuksoja (olipas komiasti suomalaisittain kirjoitettu). Niitä löytyi parikin kotiin viemiseksi, vaikka mieheni oli niitä kieltänyt tuomasta.

Alla kuva vielä Beatlesin bändin jäsenistä.

Ja kuva perinteisistä maatuska-nukeista.

Löytyihän onneksi ennen kotimatkaa juna-aseman kioskista paikallinen käsityölehti, ja lankakerä tuli kaupanpäälle. Lanka on tosin akryyliä ja vain 25 g kerä, mutta johonkin se pitää keksiä käyttää.

Itselleni toin vain pienen avaimenperämaatuskan.

Neiti Näpsälle tein tukkakoristuksia.

Ja Pikku Herralle palapelin.

Miehelleni toin paikallista olutta ( yksi 0,5 litran pullo maksoi n. 1 euron) ja suklaata sekä lapsille pari pientä hedelmäkarkkipussia.

Matka oli siis antoisa hyvässä ja viihtyisässä porukassa. Kaikki meni paremmin kuin hyvin ja ihanaa oli olla järjestelemässä työkaverini Anitan kanssa reissua. Lisäksi kaikkia osallistuneita haluaisin kiittää, koska kukaan ei ollut kertaakaan myöhässä. Toivottavasti päästään uudestaan reissuun ! Allegro-juna toi meidät turvallisesti Helsinkiin, vaikka vauhtia olikin välillä 220 km tunnissa. Kiitos VR ! Juna oli täsmällisesti aikataulussa ja passi ja rajakontrollit sujuivat mielestäni yllättävän mutkitta. Venäjän rajaviranomaiset olivat kyllä tosi tarkkoja ja vähän jännittäviäkin.